Autópályák parkolóiban található nyilvános WC-k

Az autópályák parkolóiban található illemhelyek, melyek megtalálhatók Magyarország teljes területén, az M1-től az M7-ig. A benzinkutakkal nem rendelkező pihenőhelyeken találkozhatunk ilyen ingyenesen használható WC-kkel. Egy épületen belül általában több illemehely is található.

Az autópálya pihenőházakban található illemhelyek néhány fontos műszaki jellemzője, a teljesség igénye nélkül:

Alapvető jellemzője a rendszernek, hogy minden épület, a benne lévő illemhelyek számától függetlenül egy úgynevezett szervizteret tartalmaz. A lényeg ebben, hogy minden szaniter berendezés a szerviztér felöl rögzített, így a vendégtér felől nézve nincs leszerelhető berendezés. Az illemhelyek használata a lehető legjobban leegyszerűsített módon történik, az öblítés kapacitív elven működő közelítésérzékelővel történik, a kézmosás szappanadagolás és kézszárítás automatikusan, egyetlen kézközelítéssel történik.

A központi vezérlés néhány jellemzőjét is érdemes kiemelni. A vendégtéri oldalon minden WC-csésze dugulásérzékelővel van ellátva, pissoir-ok hőérzékelővel működnek. A központi vezérlő egységet úgy tervezték, hogy minden előre beprogramozott, érzékelhető hibajelenséget jelezni tud egy vagy több megadott mobil telefonszámra. Az épület kialakításától függően lehetőség van bejelezni a dugulást, csőtörést, hosszú idejű benntartózkodást (rosszullét, nem rendeltetésszerű használat), a rendszer elfagyásának veszélyét, tűzjelzést, szerviztéri betörést, a kezelő személyzet be és kijelentkezését.  Amennyiben külön ki van építve a szintérzékelő rendszerrel a víztároló ciszterna, úgy mód van a szennyvízszint minimum, maximum szintjének, a gyors emelkedés és fogyás (szippantás), a használaton kívüli vízszivárgások érzékelésére és központi bejelzésére. Külön igény esetén az adatok számítógépen letárolhatók és értékelhetők.

Mindezt azért, hogy a nagy forgalmú autópályák mentén az illemhelyek folyamatosan képesek legyenek az utazóközönség szükségleteit kiszolgálni.
 


 
Autópálya pihenőház Vandálbiztos pissoir Vandálbiztos WC belső Autópálya pihenőház - Mozgássérült parkoló
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.06.05