Tiszta Toalett Technológia (3T)

Minden ember számára fontos, hogy - ha a szükség úgy hozza - tiszta, lehetőleg baktériumoktól mentes, ideális összbenyomást keltő, meggyőző higiéniás környezettel találkozzon a nyilvános illemhelyeken.
Mi megoldást kínálunk!

A Tiszta Toalett Technológia ( 3T)   azt jelenti, hogy már a  toalett tervezésekor, a strukturális kialakításában, a felhasznált szerkezeti elemekben, majd az üzemeltetésben  olyan  megoldásokat  alkalmazunk,  hogy  az  minden  tekintetben megfeleljen a  higiéniai követelményeknek  és emellett  a  használat   egy olyan  érzetet  keltsen: „Jobb mint otthon.”  A belépéskor kialakuló első benyomás alapján eldől, jó érzéssel tudjuk e használni az illemhelyet.

Tiszta Toalett Technológia

Az első benyomást befolyásolják:
• a fogadó előtér (ha van) állapota, kialakítása
• az ott lévő beléptető rendszer, az eligazító táblák
• a mozgásukban korlátozottak és a gyerekek beengedési támogatása
• a belsőépítészeti megoldások (látvány), belső elrendezés
• a megfelelő rendszerességgel elvégzett takarítás, az ebből adódó tisztaságérzet.
• a megfelelő, higiéniás használatot és működtetést támogató technológia
• komfortérzetet növelő egyéb berendezési tárgyak pl. halk zene, szellőztetés, illatosítás...

Egyszemélyes nyilvános illemhelyek esetében a 3T megvalósítható teljesen automatikus módon. Az automatikusan nyíló ajtó érmeelfogadóval vezérelt, csukódása automatikus, minden használat után a WC- csésze, a padozat, a hátsó fal lemosása és fertőtlenítése megtörténik, automatikus a szellőztetés, igény esetén illatosítás, zeneszolgáltatás és egyéb a használatról információt adó kijelző is beépítésre kerül. Az egyes használati elemek, így a WC-öblítő és a kézmosó működtetése érintésmentesen történik. Hulladéktároló a szerviztér felől üríthető, a toalettpapír, fertőtlenítőszer és a szappan utántöltése szintén a szerviztér felől történik. A célszerű és a használatot támogató megoldások mellett itt is kiemelkedően fontos a külső megjelenés, hiszen utcabútorról van szó. Természetesen a belső ergonomikus és esztétikus kialakítás hasonlóan fontos. Az automatikus működtetés és felügyeleti rendszer sem mellőzheti az időszakonkénti üzemeltetői ellenőrzést, a fogyó anyagok szükség szerinti utántöltését. Így alakul ki az a használói érzet, hogy „jobb mint otthon”.  lyes nyilvános illemhelyek eset

Többszemélyes, férfi és női oldalt is tartalmazó nyilvános illemhelyek esetében már a tervezés fázisában, előre kell gondoskodni, hogy a 3T alkalmazható és megvalósítható legyen. Ha az lehetséges és a helyi adottságok lehetővé teszik, a férfi és női oldal strukturális elhelyezkedése lehet olyan, hogy közöttük egy szerviztér van kialakítva, amely egyrészt alkalmas a töltelékáruk és a takarítóeszközök tárolására, másrészt pedig a szemetes ürítése, a fertőtlenítőszer adagoló és a toalettpapír adagoló feltöltése a használók zavarása nélkül a szerviztér felöl történhet. Ez a struktúra szerviz szempontból, vandálbiztosság szempontjából is egy előnyös elrendezés. Amennyiben ez a struktúra nem megoldható, úgy a hagyományos elrendezést lehet alkalmazni, amikor is a WC-fülkében az oldalfalra szereltek az adagolók, funkcionalitásban nincs különbség, viszont az utántöltést megfelelő körültekintéssel kell elvégezni, és vandálbiztosság sem éri el a szervizteres megoldás szintjét.   

mosdó és pissoir belső
■ A fogadó előtér kialakítása 
A fogadó előtérnek várható forgalomtól és a helyi adottságoktól függő méretűnek kell lennie. Ebben a térben Lehet elhelyezni a beléptetéshez szükséges összes berendezést, innen nyílik a férfi és női toalett, innen kell nyílnia a takarító eszközöket és szereket, valamint a töltelék árut tartalmazó raktárnak. A beléptetést megfelelően automatizálni kell, hogy a személyzet a működtetésre, a higiéniai követelmények biztosítására tudjon koncentrálni, gondoskodjon az utántöltésekről, rendszeresen ellenőrizze a berendezési tárgyak működését, és a technológiai előírásnak megfelelő gyakorisággal takarítson.  
■ A felhasználó beengedési lehetőségei
A fogadó előtér méretétől, a várható forgalomtól függően többféle megoldás létezik, egyszerű és kis helyigényűtől a komplex megoldásokig.  
• Nyitott bejárati ajtóval (ingyenesen) működő illemhelyek Vendégtéri ajtók szabadon nyithatók (például autópálya pihenőhelyi WC-k esetében)
• Ajtónyitó elektronikával működő beléptető rendszerek Vendégtéri ajtók zárva vannak, a nyitásuk nyomógombbal működtetett beengedő egységgel történik. A használat ingyenes. Ebben az esetben már mód lehet az egyszemélyes illemhelyeknél a használat tiltására egy esetleges műszaki hiba bekövetkezésekor, funkcionalitásában, szolgáltatásaiban megegyező az alább bemutatott érmeelfogadóval felépített rendszerével. Vendégtéri ajtók zárva vannak, nyitásuk érmevizsgálóval működtetett beengedő egységgel történik. A használat alaphelyzetben nem ingyenes, de igény esetén időszakonként (pl egy rendezvény alkalmával) lehet az. Ebben az esetben már mód van az egyszemélyes illemhelyeknél a használat tiltására egy esetleges műszaki hiba bekövetkezésekor vagy túlhasználat esetén az illemhely szabadra vált.
• Forgóvillás beléptető kapuk és a hozzátartozó korlátrendszer Nyitása érmevizsgálóval, érme- vagy zsetonelfogadóval működtetett beengedő egységgel történik.
• A funkcionális tereket elválasztó ajtókat, amelyek biztosítják az előtérből a mosdóba, onnan a WC- helyiségbe, majd a visszafelé történő áthaladást, automatikus vagy mechanikus (lengő ajtó) nyitás-zárásúra kell kialakítani, hogy az ajtón kézzel történő érintés nélkül lehessen áthaladni, de az ajtók alaphelyzete minden esetben csukott legyen. 

beléptetőrendszer
Utoljára módosítva / Last modified: 2020.08.03