Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Utcabútor jellegű, automatikus WC-k

Utcabútor jellegű, önálló épületként funkcionáló nyilvános WC-k, köztéri illemhelyek, melyek mozgáskorlátozottak számára is használható típusok, illetve ezen belül olyan opcionális kiegészítők, amelyek tovább növelik az okos WC működési biztonságát, használhatóságát.

B&K Kft. több mint 30 éve foglalkozik köztéri, illetve nyilvános WC-k tervezésével, gyártásával és forgalmazásával. Ez az a termék kategória, amelyben koncentrálódik a gépészeti, elektronikai és szoftveres tudásunk. Termékválasztékunk bővítése és az illemhelyek formavilágának fejlesztése érdekében, a Moholy - Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködve, Európai Uniós támogatással kifejlesztettük a nyilvános WC-i új generációját. A nyilvános köztéri illemhelyeinket technológia területén, szolgáltatásaiban folyamatosan fejlesztjük, követve az általunk megfogalmazott 3T technológia elveit, mindeközben megőrizve az eredetileg kialakított formavilágot.

Az épületek tervezésénél fontos szempont volt, hogy a modern városrészekhez és a századfordulós hangulatú környezethez is harmonikusan illeszkedő utcabútor követelményeinek megfelelő nyilvános WC-k szülessenek, illetve a fogyatékkal élők is könnyedén tudják azokat használni, ezért a belső térkialakítás tervezésénél Csernyik Csaba rehabilitációs szakmérnök ajánlásait is igyekeztünk szem előtt tartani. Ennek köszönhetően WC-ink 2008-ban a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ mellett elnyerték a SÉRÜLTEK.HU MAGAZIN különdíját és az ODAFIGYELÉS díjat is. Ezen az úton tovább haladva olyan irányú fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyek a használók és a WC-k üzemeltető, számára is hasznosak és nagyban növelik az illemhelyek komfortosságát.

Magyar Termék Nagydíj 2008 Utcabútor jellegű nyilvános illemhely

A létrehozott új automata illemhely típusok a korábban tervezett és ma is gyártott illemhelyek technológiai bázisán létrejött termékek, azonban az alkalmazott szerkezeti elemek funkcionalitásukban és anyagukban újra lettek gondolva, a működtetést biztosító szoftver és kommunikációs felület teljesen megújult. Csak egy példát említve, ma már minden utcabútor jellegű illemhelyünk sztenderd tartozéka a szemetesben esetlegesen keletkező tűz automatikus oltása.

Ahogy eddig is történt, a WC vezérlő, érzékelő és kommunikációs modulja minden lényeges, a WC biztonságos működését érintő eseményről SMS  üzenetet küld az üzemeltető által meghatározott telefonszámra / számokra. Az fejlesztéseink eredményeként az üzemeltetőnek már csak az üzeneteket fogadó telefonszámokat kell megadnia, az SMS  üzeneteket cégünk küldi ki, így annak díját a megegyezés szerinti időközönként számlázza az üzemeltető felé. Ugyanakkor az előforduló, a működést befolyásoló eseményekről email üzenetet is küld a rendszer, ezen túl a WC-Guide rendszeren keresztül online módon is nyomon követhető az illemhely működése és állapota.

Legújabb nyilvános WC (közvécé) fejlesztéseink a használók és az üzemeltetők komfortja érdekében.

WC csésze mosása, lefuvatása pneumatikus vezérléssel:

Jelentős fejlesztést hajtottunk végre a WC-mosás terén, abból az okból, hogy hatékonyabbá tegyünk a WC mosását és a felületen maradó víz lefúvatását.

Kézmosó modul:

Új formatervezett, mozgáskorlátozottak számára kényelmesebben használható kézmosó modul, amely kompletten tartalmazza a higiénikus kézmosáshoz szükséges összes berendezést és a WC fűtéséhez szükséges hőlégbefúvót.

Okos WC, Nyilvános WC, kézmosó modul

WC-Guide nyilvános WC felügyeleti rendszer (opcionális)

 • A WC-GUIDE távfelügyeleti szoftverrendszer lehetővé teszi a WC épület távoli elérését. Egyrészt információt szolgáltat az egyes fülkék állapotáról, működéséről másrészt a rendszer bérlése esetén az üzemeltető parancsok segítségével távolról befolyásolhatja a WC épület működését. A WC épületek számos speciális érzékelővel vannak felszerelve. Az ezek által küldött jeleket egy, a WC szervízterében elhelyezett elektronikus egység folyamatosan továbbítja a távoli szervernek. A szerver a kapott adatokat rendszerezi és tárolja. Ezek az adatok azután bármely internet kapcsolattal rendelkező eszközzel és böngészővel elérhetővé válnak, az arra jogosult, üzemeltetők számára. Az információk megjelenítéséhez csupán egy internetes böngészőre van szükség. A WC-Guide rendszer az intelligens WC épülettől érkező riasztásokról, fontos működési információkról azonnal SMS üzeneteket küld az arra kijelölt, üzemeltetési feladattal megbízott személynek vagy személyeknek. Amennyiben a WC-Guide rendszer használata elérhető az üzemeltető számára (bérlés), akkor  online módon megtekintheti a WC aktuális állapotát, a bekövetkezett eseményeket, ezen túl a megadott email címre/címekre minden a működéssel kapcsolatos lényeges információ elküldésre kerül, így onnan bármikor dátumra visszakereshető, hogy egy adott napon mi történt a WC működése során.

 Bankkártyás, érintésmentes fizetési lehetőség (opcionális)

 • alapkiépítésben, a nyilvános illemhelyeink beengedő modulja biztosítja, hogy a használat lehet ingyenes, lletve érmés fizetés, amikor is a fizetés történhet HUF és EUR-ban, akár vegyesen is. A beengedési díj az üzemeltető által bármikor modosítható a WC vezérlő modulja segítségével, vagy távolról is.a WC-Guide távfelügyeleti rendszeren keresztül, ha az használatban van. A WC használata bármikor ingyenessé tehető az üzemltető döntése alapján, a megfelelő kapcsoló átállításával.
 • bankkártya olvasóval, NFC-s mobil  érintésmentes fizetési lehetőséggel.
 • Ingyenes WC használat rászoruló emberek számára

Nyilvános illemhely beengedő egység, érintésmentes fizetés

 Hőmérsékletmérés 

 • mivel a WC megfelelő működéséhez vízre van szükség, ugyanakkor a téli időszakban fokozottan ügyelni kell a WC-ben uralkodó klimatikus viszonyokra, ezért kiemelkedően fontos a külső és belső hőmérsékleti adatok ismerete.
 • külső hőmérséklet mérése az illemhely hátsó falán, kívül elhelyezett megfelelően árnyékolt érzékelővel történik (opcionális)
 • vendégtéri hőmérséklet mérése (opcionális, csak a vendégtéri használati idő kijelzéssel együtt választható)
 • szervíztéri hőmérséklet mérése

Okos WC, Nyilvános WC, külső hőmérséklet mérése

 

Felhasznált villamos energia mérése kWh-ban (opcionális)

 • A WC villamosenergia fogyasztását alapvetően a kézszárító és téli időszakban a fűtés határozza meg. A fogyasztás mérése, a hőmérsékleti adatok folyamatos kommunikálása a WC-Guide rendszeren keresztül, segít észrevenni beállítási vagy a működési rendellenességet. A beállított, kívánt hőmérséklet értéktől lefelé történő eltérést, azaz a fagyásveszélyt külön kommunikálja a rendszer és egyben indítja a biztonsági fagyvédelmi kábeles fűtést.

Minimum folyékonyszappan szint jelzése (opcionális)

 • A kézmosáshoz szükséges folyékonyszappan amint a minimum szint alá csökkent, a rendszer jelzi, hogy pótolni kell a szappant. Csak figyelmeztető jelzés!

Minimum WC-papír mennyiség jelzése (opcionális)

 • WC-papír mennyisége a minimum mennyiség alá csökkent, a rendszer jelzi a pótlás szükségességét. Csak figyelmeztető jelzés!

WC szennyvíztartály telítettségi szint jelzése %-ban (opcionális)

 • Ennek a szolgáltatásnak csak akkor van jelentősége, amennyiben a szennyvíz tárolása zárt tárolóban történik. A WC Guide rendszer folyamatosan mutatja a szennyvíztartály telítettségi szintjét %-ban, egy paraméterként megadott telítettségi értéknél a rendszer üzenetet küld az üzemeltető felé.

WC használati idő jelzése a vendégtérben (opcionális)

 • A rendszer információt ad a használó számára a vendégtérben eltöltött időről. A paraméterként megadott értékről (általában 20 perc) indul a visszaszámlálás. Az engedélyezett idő letelte előtt 5 perccel sárga háttérszínre vált a kijelző, majd 1 perc hátralévő használati időnél piros háttérszínre vált. Ha letelt a beállított használati idő, a WC szabadra vált, jöhet a következő használó.

Okos WC, nyilvános WC használati idő kijelzése

 

"VízŐr" rendszer a WC-Guide rendszerbe integráltan a vízelfolyás jelzésére

A WC Guide rendszerbe integrált új opcionális funkció. Folyamatos felügyelet nélkül működő nyilvános illemhelyek esetében komoly gondot jelenthet egy esetleges csőtörésből, vagy egy mágnesszelep meghibásodásból adódó folyamatos, esetenként nagy mennyiségű vízelfolyás. A WC alatti szervízaknában normál esetben nem lehet víz, amennyiben itt megjelenik, akkor az csőtörésből vagy talajvízből vagy beszivárgó esővíz megjelenéséből származhat. Ezen esetlegesen előforduló problémák kiküszöbölését támagatja a "VízŐr" rendszer!

Új LED-szalagos világítás a vendégtérben

 • Az egyenletesebb vendégtéri megvilágítás érdekében történt módosítás

LED-szalagos világítás a vendégtéri ajtónál és a toalett feliratnál

 • Az esti jobb láthatóság érdekében történt módosítás

Villámhárító kialakítás a telepítési hely függvényében (opcionális)

 • A villámvédelem szükségességéről a nyilvános WC telepítés helyének és környezetének ismeretében lehet dönteni. Minden esetben a megrendelő által megbízott villámvédelmi szakembernek kell döntenie ezen opció szükségességéről. Az 54/2014 BM rendeletével kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat. 2020.01.22-től érvényes kiadás 11-es táblázata a mozgásukban korlátozott személyek esetében LPS III-as, vagy magasabb fokozatú villámvédelmet és LPMS III-IV-es vagy magasabb koordinált túlfeszültség-védelmet ír elő. Amennyiben szükséges a villámvédelmi rendszer kiépítése, a megrendelőnek ezt az árajánlatunk kiadása előtt írásban jeleznie kell cégünk irányába. Megrendelés esetén cégünk a villámvédelmi előírásoknak megfelelő alapozási dokumentációt ad át a megrendelőnek, hogy az alapozás kivitelezése az ide vonatkozó szabvány előírásainak megfelelően történhessen. Cégünk a WC épületen és azon belül kiépíti a villámvédelmi csatlakozási pontokat, előkészíti telepítésre a villámhárítókat. A nyilvános WC leszállítását követően, de a beüzemelés előtt a megrendelő által megbízott szakembernek kell az alapozás során előkészített betonalap földelőket és a WC épületen kialakított földelő csatlakozókat összekötni.
 • Az elkészült villámvédelmi berendezésen üzembehelyezést megelőzően el kell végezni az előírt villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatot, és a földelések szétterjedési ellenállás mérését.
 • A jelentést 1 pld-ban  meg kell küldeni a nyilvános WC gyártójának. Cégünk a WC beüzemelését csak a fenti jegyzőkönyv birtokában kezdi meg!

Füstérzékelő a szervíztérben (opcionális)

 • A szemetesben keletkezett tűz esetén, a szemetes vízzel történő elárasztása már eddig is megoldott volt. Most még egy füstérzékelő is beépítésre került, ezzel bármely más okból érzékelt füstre is riaszt a rendszer, a megadott irányba üzenetet küld.

Okos WC, nyilvános WC, füstérzékelő a szervíztérben

Világító toalett tábla az oldalfalakra (opcionális)

 • Alapesetben világító toalett tábla a vendégtéri ajtó felett van. Amennyiben a nyilvános WC elhelyezése olyan, hogy többirányú tájékoztatás szükséges, úgy megrendeléskor tisztázni kell , hogy a WC melyik oldalára / oldalaira kérnek ilyen világító feliratot.

Okos WC, nyilvános WC, vilagito-toalett tábla

 Babapelenkázó a nyilvános WC vendégterébe (opcionális)

Okos WC, nyilvános WC, babapelenkázó

Egyedi dekorációs fotófóliák a nyilvános WC oldalfalaira (opcionális)

 • A nyilvános WC környezetbe illesztését elősegítő dekorációs célú fotófólia, amely természetesen nem csak fotó, hanem lehet egyedi grafika is. A méretekből adódóan jó felbontású fotók, illetve grafikák szükségesek a megfelelő minőségű megjelenés érdekében!

Okos WC, nyilvános WC dekorfolia fotókkal

Világító hirdetőtábla, falra rögzíthető posztertartó (opcionális)

 • a front oldal felől nézve a bal oldali és hátfali rögzítési lehetőséggel.

Nyilvános WC-k térfigyelő kamerarendszere

 • Kamerarendszer rozsdamentes acél tartókonzolokkal, adatrögzítő egységgel, monitorral komplettem. A kamerarendszer rögzíti a vendégtéri és szervíztéri ajtóknál történő mozgásokat. Amennyiben az üzemeltetőnek lehetősége van szélessávú internet kapcsolat kiépítésére, úgy az elkészült felvételek távolról is megtekinthetőek, vagy akár az élőképet is megtekinthetik. A kamerarendszer segíthet elkerülni a rongálásokat, illetéktelen használatokat. A kamerarendszer beépíthető minden cégünk által gyártott utcabútor jellegű köztéri illemhelyekbe, valamint a modulrendszereink felhasználásával épített WC-k esetében is, itt azonban műszaki egyeztetésre van szükség.

Okos WC, nyilvános WC kamera modulja

Okos WC automatikus fertőtlenítése (opcionális)

Újabb fejlesztésként opcionális lehetőség, a mosóvízbe (padló és WC csésze) fertőtlenítőszer adagolása, amely tovább növeli a közvécé higiéniai biztonságát. A vendégtéri padló és a WC csésze fertőtlenítéshez szükséges fertőtlenítőszer csak olyan vegyszer lehet amely nem támadja meg a vendégtér rozsdamentes felületeit, ezért kérjük, vegye figyelembe a  "Rozsdamentes felületek karbantartása, tisztítása" című dokumentumban leírtakat!

A B&K Kft által gyártott utcabútor jellegű nyilvános WC-k vezérlését, programozott működését az általunk tervezett, gyártott vezérlő elektronika és szoftver irányítja. Ebből az alap feltevésből kiindulva válik lehetővé, hogy a nyilvános WC vendégterét és szervízterét egyaránt ózonnal fertőtleníthessük. A WC fertőtlenítését jellemzően éjszaka, de a telepítés helyétől függően, a használat minimális korlátozásával, a nap bármely szakaszában programozott módon el lehet indítani. Az ózonnal történő fertőtlenítés és a szellőztetés idejére a WC működése le van tiltva, ezt fertőtlenítési ciklust feltételezésünk szerint elegendő naponta egyszer, az üzemeltető által megadott legkisebb forgalmú időszakban elvégezni, de a fertőtlenítési ciklus naponta többször is indítható, ez az üzemeltető döntése.

Az ózon minden élő szervezetre káros hatással van, a kezelés alatt emberek, állatok nem tartózkodhatnak a kezelt helyiségben és a növényeket is ajánlott ideiglenesen eltávolítani! A fertőtlenítési ciklus ellenőrzött módon csak üres WC-ben indulhat!

Ingyenes WC használat rászoruló emberek számára (opcionális):

Az ingyenes, személyre szóló WC használati jogosultságot érintésmentes RFID kártyával vagy kulcstartós kártyával lehet biztosítani. Ez a megoldás úgy érhető el, hogy az Önkormányzat vagy költségviselő személyes megjelenés és megfelelő tájékoztatás mellett adja ki az ingyenes használatra szóló kártyát, amely addig van érvényben amig azt a kibocsájtó vissza nem vonja. A kártya érvénytelenítés oka lehet az elvesztés vagy a nem megengedett használat. A szociális célú ingyenes használat hardver és szoftver tekintetében is integrálható a B&K Kft által gyártott illemhelyekbe, annak szerves részét képezheti, a beépíthetőség vonatkozik az utcabútor jellegű és az épített illemhelyekre is, amelyekben cégünk vezérlő rendszere működik. További indormációk eben a témában itt érhetők el!

Reklámfelület a nyilvános WC-n (opcionális):

Utcabútor jellegű nyilvános WC-inkhez opcionálisan rendelhető világítós reklámfelület, amely adott esetben kapcsolódó hirdetés esetén hozzájárulhat az üzemeltetéshez. Az ilyen irányú igényt megrendeléskor kell tisztázni!

Nyilvános WC reklámfelülettel

Az illemhelyekhez opcionálisan rendelhető kiegészítőkkel kényelmesebbé és biztonságosabbá válthat az illemhelyek használata és üzemeltetése. A szükséges szerkezeti kialakítások miatt az opcionálisan választható kiegészítők csak a komplett fülkével együtt rendelhetők, az utólagos beépíthetőségre nincs lehetőség.

Rendezés:
.