Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyilvános WC-k a benzinkutak üzemeltetésében

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az üzemanyagtöltő állomásokon üzemeltetett illemhelyek nyilvánosak.

Függetlenül attól, hogy mely cég a benzinkút üzemeltetője, mely franchise rendszerhez tartozik az adott üzemanyag töltő állomás, szinte 100%-ban biztosítanak illemhely használatot. Ma már az is elmondható, hogy az üzemanyag kutak nagy részében az WC-k az épületen belülről megközelíthetők.

A WC-k használata az üzemeltető döntése alapján lehet ingyenes, illetve fizetős. Több olyan megoldás is létezik, hogy fizetős a WC használat, de vásárlás esetén az átadott WC használatot bizonyító jegy fejében kedvezményben visszatérítik a WC használatért befizetett összeget. Az alábbiakban ismertetett megoldások esetében a vásárlást követően, a kiadott számla vagy blokk alapján van lehetőség az illemhely ingyenes használatára. A beléptető rendszerbe nem szükséges nyomtatót beépíteni, elmarad az ezzel kapcsolatos papírköltség, a feltöltésre fordított munkaidő és a nyomtató karbantartási költsége.

 

Forgóvillás WC beléptető WC beléptető

 

Az, hogy milyen WC beléptető rendszer alkalmazható, az az épület kialakításától függ, ennek megfelelően a beléptető, beengedő rendszer lehet:

  • Elektromos ajtózár működtetéssel üzemelő illemhely, ahol WC-be történő beléptetéskor a fizetőautomatánál a fizetés történhet készpénzzel, bankkártyával, illetve vásárló esetében az ingyenes beléptetéshez a számlára nyomtatott QR kód használatával. Ez a megoldás jól működik, de benne van a lehetőség az egyidejű be és kilépés esetében a fizetés nélküli használatra.
  • Forgóvillás beléptető kapu alkalmazása esetén már feltűnés nélkül nem játszható ki a rendszer, de a forgalom függvényében kell meghatározni, hogy egy forgóvillás kapu elegendő a kétirányú forgalom kezelésére, vagy a kiléptetéshez szükséges egy mechanikus forgókapu használata. Nagyobb forgalmat bonyolító benzinkutak esetében lehetséges két forgóvillás beléptető kaput telepíteni, amelyek mindegyike kezeli a kétirányú forgalmat. A fizetés természetesen itt is történhet készpénzzel érmevizsgáló alkalmazásával, bankkártya terminál alkalmazásával, vásárlók ingyenes beengedése a számlára nyomtatott QR kód segítségével.

A fentiekben vázolt WC beléptető lehetőségek természetesen az épület adottságainak figyelembe vételével minden épített nyilvános WC esetében alkalmazható. A vásárló ingyenes beléptetéséhez használ QR kód tartalmazza az adott hely azonosítóját, használhatósági időtartama szerint lehet: