Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

WC öblítés a közösségi mosdókban

WC öblítés a közösségi mosdókban

Direkt vagy tartályos WC öblítés ez itt a kérdés?

Tartályos öblítés:

 • a WC tartályok önálló és beállítható szintérzékelővel rendelkeznek, ennek megfelelően a kívánt öblítővíz mennyisége 3-9 liter között precizen beállítható. Feltöltődési idő a beállított vízmennyiségtől függően 30-70 másodperc lehet. Ez a feltöltési idő nagy forgalom esetében sem jelenthet gondot, mivel a használó távozása és az új használó újbóli öblítés igénye általában hosszabb, mint a feltöltődési idő.

Wc öblítés wc öblítés

 

 • Az öblítés hatékonyságát a beépítés magasságából adódó gravitáció és a megfelelő méretű öblítőcső biztosítja, így egy konstans öblítési paraméterekkel rendelkező rendszerünk van.
 • A tartály működtetése történhet nyomólappal, pneumatikus nyomógombbal vagy elektronikus vezérléssel. A működtetési mód kiválasztásában az alkalmazás helye a meghatározó, egy magárahagyott illemhely Pl. automatikus nyilvános WC, parkolók, autópályák pihenőházai esetében, sajnos, de erre fokozottan ügyelni kell.
  • ​​nyomólapos öblítés olyan helyen alkalmazható ahol falsík mögötti szerelt WC tartály került beépítésre, valamint megfelelő felügyelet van. Nem gond a kézzel való vezérelhetőség, itt mód van kétmennyiséges öblítése is
  • Pneumatikus vezérlésű WC tartály, ahol a működtetés nyomógombbal történik, lehetséges kétmennyiségű öblítés. Amennyiben érintésmentes működtetés szükséges, akkor megfelelő pneumatikus lábkapcsolóval ez megoldható. A rendszer előnye, hogy a működtető elem és a tartály között nagyobb távolság is lehet
  • Elektronikus vezérlésű öblítőtartály esetében a vezérlés érintésmentes történik, az érzékelő lehet infra, illetve kapacitív típusú. Az elektronikus vezérlés előnye a szoftver alapú működés, így a beállítási paramétertől függően lehet időszaki automatikus öblítést indítani, vagy Pl. egy okos WC esetében megfelelő jelenlétérzékelés esetén tudhatjuk, hogy a WC használat után volt e öblítés és ha nem, akkor távozáskor automatikus utóöblítést indít a rendszer.
   • infravezérlés esetében a működtetés kézközelítéssel vagy automatikus működtetéssel lehetséges. Az automatikus működtetés esetén az értékelési távolságot úgy kell beállítani, hogy kis és nagydolog esetében is az ellépést követően történjen meg az öblítés. Itt mindenképpen a helyiség méretét és a fal színét is figyelembe kell venni a reflexiók miatt, illetve a WC előtt történő elhaladás ne okozzon felesleges öblítést. Az infarérzékelő használat hátránya, hogy az egy optikai rendszer, így az infraablak sérülése, karcolása belső reflexiót okozhat és a rendszer üzemképtelen lehet.
   • kapacitív érzékelő esetében csak a kézközelítéses mód jöhet számításba. Mivel ez nem optikai rendszer, a felület sérülése a további működésben nem okoz gondot, így a nagyfokú vandálbiztosság megoldott.

Direkt öblítés

Közösségi mosdókban ma már csak időzítetten önelzáró öblítőszelepeket használnak. A közösségi mosdókban az öblítés hatékonyságát, a felhasznált öblítővíz mennyiségét az öblítőszelep kiválasztásán túl több tényező befolyásolja. Csak néhány szempont, amit már a tervezéskor figyelembe kell venni. Egy időzített nyomógombos vagy elektronikus öblítőszelep alkalmazása esetén az öblítési idő az gyárilag meghatározott. Az elektronikus vezérlés esetében ez egy gyárilag beállított paraméter, de módosítható, hidraulikus időzítésű szelep esetében ez már nem, vagy csak nagyon körülményesen megy. Tehát a kívánt hatékony öblítéshez több fontos értéket biztosítani kell, egyébként a hatékonyság a külső körülmények okán változni fog.

 • a vízellátás körülményei
  • saját vízellátási rendszer esetében a szivattyú ki és bekapcsolási értékeit úgy kell meghatározni, hogy az épület vízellátását biztosító vezetékbe egy nyomásszabályozó beépítésével biztosítva legyen a hatékony öblítéshez szükséges nyomás és vízmennyiség, figyelembe véve az öblítőszelep időzítését, csak a konstans értékek biztosításával jöhet létre a hatékony és egyben víztakarékos öblítés.
  • városi vízellátó rendszer esetében, általában stabilabbnak mondhatók a nyomás és vízmennyiségi adatok, de ezt is érdemes megvizsgálni, hogy az ellátó rendszer végén van e a vizesblokk, mekkora lehet a nyomásesés, kell e beépíteni nyomásfokozó szivattyút, vajon a nyári időszakban a locsolás következtében lesz e elegendő vízmennyiség…
  • Időzített nyomógombos rendszer esetében a beépítés során nagyon fontos, hogy a légbeszívó beépítésre kerüljön, hogy az öblítésben a gravitáció is s
  • a WC épületen belül, már a tervezés során figyelembe kell venni a WC-k használatának valószínű egyidejűségét, ennek megfelelően a gerinchálózat csődimenzióját úgy kell méretezni, hogy a legforgalmasabb esetben is az öblítés hatékonysága biztosítva legyen.
 • Időzített nyomógombos rendszer esetében a beépítés során nagyon fontos, hogy a légbeszívó beépítésre kerüljön, hogy az öblítésben a gravitáció is segítsen, és ne legyen az öblítés végén csordogálás. A nyomógomb a gyári időzítés letelte után automatikusan lezár.

 • Elektromos, érintésmentes vezérlés esetén a minimum ¾”-os, a kimeneti oldalon légbeszívóval ellátott pneumatikus mágnesszelep beépítése szükséges. A beüzemeléskor, ha szükséges a vezérlő elektronika időzítését be lehet állítani a kívánt öblítővíz mennyiség elérése érdekében.  Azt, hogy a vezérlő elektronikának infra vagy kapacitív érzékelőt használunk az lehetőség és döntés kérdése, cégünk a kapacitív megoldás híve csupán csak a vandálbiztossága okán.
 • Direkt öblítés pneumatikus vezérlésű mágnesszeleppel. A működtetés történhet pneumatikus nyomógombbal, vagy pneumatikus lábkapcsolóval az érintésmentesség érdekében. Ennél a megoldásnál nincs igazán időzítés, az öblítés addig tart amig a nyomógomb vagy a lábkapcsoló nyomva van, elengedésével az öblítés automatikusan leáll.

Összességében elmondható és ezt a mindennapi gyakorlat is igazolja, hogy a tartályos WC öblítés, legyen az falsík alatti, vagy falon kívüli szerelésű tartály, a hatékony, víztakarékos öblítés pontosabban beállítható, így ezt a megoldást tarjuk előnyösebbnek szemben a direkt öblítéssel. De természetesen minden esetben a megrendelő dönt, és mi mindent megteszünk, hogy az általunk kínált rendszer a kívánalomnak megfeleljen.